Propellerhead Software

Go Back   Propellerhead Forum > General Forum (read only)

 
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 2013-02-17, 19:21
fetters83 fetters83 is offline
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 5
Red face The Deep Rhodes Sample on the Dr Octo Rex - recreating it in Reason without Dr Octo

Hey up Reason Users!

In Reason 6.5, the Dr Octo player has Deep Rhodes REX file in its Music Loops folder.

I've been wondering about it, as it seems to be the "magic Deep House sound" which is highly sought after.

Now, it would be too easy to just use the Preset provided or to use a sample pack (I'm pretty sure the pro's wouldn't) in a track so have therefore try to recreate it myself.

1. Does anybody have an idea where Propellerheads would have obtained that sample?

2. Does anybody know how to recreate that kind of filtered Rhodes sound or has successfully used the instruments in Reason to produce such a sound?

I've attempted to do this using the ElectroMechanical refills along with using distorition, reverb, chorus, etc. Whilst they are good, they don't quite have the same kind of sound.

Any tips or pointers would be fantastic!!!

Cheers

Bill
  #2  
Old 2013-02-18, 00:09
chickwe's Avatar
chickwe chickwe is offline
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 294
eLab are the guys that produced the sample...and many others too.

http://www.loopmasters.com/label/show/18
  #3  
Old 2013-02-20, 01:23
fetters83 fetters83 is offline
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 5
Thanks chickwe,

I'll give it look, it'll give me a good starting point!

Cheers
  #4  
Old 2013-02-20, 05:27
reasoner498's Avatar
reasoner498 reasoner498 is offline
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 836
Why wouldn't you use the sample if it sounds the way that you want?

And why would you re-create it to get the same exact sound just to avoid using the sample?

People seem to think that using a loop or a sample from a library is somehow cheating, but that's kind of silly.

Look at the piano... it's full of pre-set sounds, and it's dirt easy to play them... just press a big rectangular button.

But the success in playing a piano isn't that you create your own sounds, it's that you take the sounds that the instrument provides, and you arrange them in such a manner that the result sounds good.

Loops and samples are really no different.
  #5  
Old 2013-02-21, 00:29
fetters83 fetters83 is offline
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 5
I guess its for educational purposes too i.e. the whole sound design thing, which I've been reading up a lot.

However, I do appreciate that playing any synth is effectively playing a keyboard full of pre-set samples.

I make Hip Hop too, so always use old samples.

Cheers
  #6  
Old 2013-02-21, 12:21
electricsoul electricsoul is offline
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 74
Im not at the pc where reason is so I cant hear the sound you're talking about but try this using one of the NN19 Rhodes patches from the RFSB.
Root note (0) +3, +7, +10, +14

Instant deeo house no?
  #7  
Old 2013-02-21, 14:48
electricsoul electricsoul is offline
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 74
...and then put it through that new rotor thing!
  #8  
Old 2013-02-21, 17:59
CeriJC CeriJC is offline
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 37
Quote:
Originally Posted by electricsoul View Post
...and then put it through that new rotor thing!
LOL, did Rotor actually just get released between those two posts? Talk about hot off the press.
  #9  
Old 2013-02-21, 18:13
dub08's Avatar
dub08 dub08 is offline
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 4,829
Quote:
Originally Posted by electricsoul View Post
...and then put it through that new rotor thing!
Quote:
Originally Posted by CeriJC View Post
LOL, did Rotor actually just get released between those two posts? Talk about hot off the press.
hahaha that's awesome.
__________________
www.008refills.com 15 FREE Reason ReFills in the -008' Newsletter
  #10  
Old 2013-02-21, 23:42
electricsoul electricsoul is offline
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 74
yeah! sounds good.
 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
sample rates using saffire 40 and reason 6 gonzenee General Forum (read only) 5 2012-08-16 12:33
Aliasing & Sample Rates in Reason SonicDimension Phead User Forum (read only) 17 2012-04-04 03:29
Getting a good Rhodes sound in Reason 3 ???????? imhotep General Forum (read only) 17 2007-05-26 19:09
Reason = profesional tool... yes and now (very long ) miziq General Forum (read only) 10 2002-12-19 07:57


All times are GMT +2. The time now is 07:48.