Propellerhead Software

Go Back   Propellerhead Forum > General Forum (read only)

 
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 2013-01-04, 17:10
sh73888's Avatar
sh73888 sh73888 is offline
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 296
Using Balance as an interface/Working with Hardware Synth

Hello all,

I am looking at upgrading audio interfaces and have been looking at the RME models as well as FocusRite Saffire et al. models. I am also considering buying something that would fit directly into one of my available PCI slots on my motherboard. However, in the process, it occurred to me that Balance could actually suffice, depending on whether or not you can conceivably connect a hardware synth to Balance and record through that. Is this possible? Is there a way to quantize subsequent hardware recorded data or imputting a midi sequence into said Balance track line associated with said hardware synth.

Or am I going to have to use the hardware synth via midi in reaper, then record it as a sample and import as a wav into reason OR use rewire.

So my question to yall is thoughts on Balance vs. Focusrite vs. RME? - Cost efficiency is of importance FYI

and then how would yall recommend incorporating a hardware synth into my reason workstation?
__________________
5Ghz OC i7 3770K w/ 32gb RAM (Reason 6.5)
M-Audio Oxygen 49 Key Midi
Steinberg UR22 Interface: KRK Rokit 8 G2 Monitors w/ KRK 10S Sub [& Alesis M1 Active Monitors (dual ref)]
VRM Box w/ Senn 280 Pro Headphones
Full Aurelex/NextAcoustics Studio Treatment

Reracks: Too many to list now.. Feel free to ask for reviews.

Highly Rec: Stereo Splitter, Saturation, Faturator, C1-L1 Compressor, Selig Leveler, Unifylter, RE131, G8 Dynamic Gate (DSP hog), Audiomatic, KHs ONE, Viking, Predator, etc.
  #2  
Old 2013-01-04, 17:15
SteveDiverse's Avatar
SteveDiverse SteveDiverse is offline
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 3,618
Balance is an audio interface - it does not have MIDI.

You can record the audio output of your synth through balance to an audio track.

If you want to record MIDI, you need a keyboard that can connect to your computer via USB - or you will need a MIDI interface if your keyboard only has MIDI out port.

You cannot quantize audio in Reason - you can quantize MIDI.

You can add/edit/delete MIDI data in the sequencer.

You cannot use the sequencer to play an external synth because reason does not have MIDI out.
__________________

HP Pavillion DV7T-3300 Laptop | i7 Q720 @ 1.6 GHz | 4GB RAM | Win7 Pro 64-bit
m-audio Axiom Pro 61 keyboard controller || iPad2 | RetouchControl DUO | TouchOSC | LoopBe30 MIDI
m-audio Mobile Pre USB (original) audio interface | ASIO4ALL || RØDE NT-3 mic
Reason 6.5.3 || Pulsar | Saturation Knob | Rough Rider | TSAR-1 | Uhbik-A | Re-Tron | Polar | Echobode | Uhbik Q | Uhbik F | Morfin XF | Uhbik S | Uhbik D | Uhbik G | CV Suite Line Processor | wbl5515 | Uhbik P | RE-2A | Radical Piano

Last edited by SteveDiverse; 2013-01-04 at 17:22.
  #3  
Old 2013-01-04, 17:23
sh73888's Avatar
sh73888 sh73888 is offline
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 296
Firstly, thank you for the thorough reply. Secondly, Yeah... everything you said I had technically read and knew.. I was hoping I had come up with a potential loophole in that you could possibly truncate the audio (i think this is the term i mean) in such a way as to essentially "quantize" the wave, since I am not a professional pianist and will not be creating riffs perfectly in sync with 130bpm+ compositions (a true feat!).

But basically what you are alluding to is that: theres no gain for me buying Balance vs. a third party product with more precedented usage, correct?

In that case, what about suggestions for audio interfaces? Any pref over standalone unit vs. PCI slot type ordeal?

Also, in the interest of using a riff created using a hardware synth, would you want to have one interface that is a dedicated hardware interface for the input into reaper, THEN transfer that wave thru Balance directly into the reason mix, or would the sound be exactly the same in terms of room size etc. being simply recorded raw in reaper then imported as an audio into reasons sequencer? does that even make sense?
__________________
5Ghz OC i7 3770K w/ 32gb RAM (Reason 6.5)
M-Audio Oxygen 49 Key Midi
Steinberg UR22 Interface: KRK Rokit 8 G2 Monitors w/ KRK 10S Sub [& Alesis M1 Active Monitors (dual ref)]
VRM Box w/ Senn 280 Pro Headphones
Full Aurelex/NextAcoustics Studio Treatment

Reracks: Too many to list now.. Feel free to ask for reviews.

Highly Rec: Stereo Splitter, Saturation, Faturator, C1-L1 Compressor, Selig Leveler, Unifylter, RE131, G8 Dynamic Gate (DSP hog), Audiomatic, KHs ONE, Viking, Predator, etc.
  #4  
Old 2013-01-04, 18:09
SteveDiverse's Avatar
SteveDiverse SteveDiverse is offline
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 3,618
Quote:
Originally Posted by sh73888 View Post
I was hoping I had come up with a potential loophole in that you could possibly truncate the audio (i think this is the term i mean) in such a way as to essentially "quantize" the wave, since I am not a professional pianist and will not be creating riffs perfectly in sync with 130bpm+ compositions (a true feat!)
recording via midi does have quantize and will align the notes appropriately as you play. with audio, you could record your riffs in segments and then align the start of those segments, as you can move clips around in the editor. You can also use the razor to slice the audio and move it.

The other idea would be to record at a slower speed and then up the tempo for playback.

Quote:
Originally Posted by sh73888 View Post
But basically what you are alluding to is that: theres no gain for me buying Balance vs. a third party product with more precedented usage, correct?
Not really. I was saying that Balance doesn't have MIDI, so if you want MIDI-I/O you also need a midi interface.

Balance is a superior quality audio interface and will work perfectly fine with any audio application on your computer, including youtube, watching movies, games, etc... It's not specific to Reason - except for the clip-safe feature, which if you do record a lot of audio it good to have.

You can get a USB to MIDI cable for under $20 to handle midi if you need that.

If you can afford Balance, I'd recommend it. It's on my list to purchase, but right now, I am totally happy with my m-audio mobile-pre interface. You can get a basic audio interface for $100 if you are on a budget (look at focusrite and m-audio).

Quote:
Originally Posted by sh73888 View Post
Also, in the interest of using a riff created using a hardware synth, would you want to have one interface that is a dedicated hardware interface for the input into reaper, THEN transfer that wave thru Balance directly into the reason mix, or would the sound be exactly the same in terms of room size etc. being simply recorded raw in reaper then imported as an audio into reasons sequencer? does that even make sense?
You only need one audio interface - two actually requires more advanced setup.

Record the audio via your audio interface into your software of choice, at which point you have it as digital audio. You can then export audio clips, whole tracks, or your entire mix as a WAV file that can be imported into any other audio software program.
__________________

HP Pavillion DV7T-3300 Laptop | i7 Q720 @ 1.6 GHz | 4GB RAM | Win7 Pro 64-bit
m-audio Axiom Pro 61 keyboard controller || iPad2 | RetouchControl DUO | TouchOSC | LoopBe30 MIDI
m-audio Mobile Pre USB (original) audio interface | ASIO4ALL || RØDE NT-3 mic
Reason 6.5.3 || Pulsar | Saturation Knob | Rough Rider | TSAR-1 | Uhbik-A | Re-Tron | Polar | Echobode | Uhbik Q | Uhbik F | Morfin XF | Uhbik S | Uhbik D | Uhbik G | CV Suite Line Processor | wbl5515 | Uhbik P | RE-2A | Radical Piano
 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
We need more RE Instruments. djresonator Phead User Forum (read only) 63 2012-08-13 14:26
Balance Audio Track Issues After 6.5 Upgrade bhopperfield Phead User Forum (read only) 1 2012-07-27 13:43
Forum Song Challenges - Challenge V: Synth Nation - The Winners!! FailedMuso Phead User Forum (read only) 47 2012-05-13 00:12
Hardware synth? SoulElemental Music Forum (read only) 5 2010-10-14 12:54
Hardware or Software?? tamias6 General Forum (read only) 2 2006-04-16 22:48


All times are GMT +2. The time now is 10:56.