Propellerhead Software
  #1  
Old 2013-01-06, 02:55
Rexius2000 Rexius2000 is offline
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 10
Midi change tempo question

What I want to do is take a track at 60 bpms and change it to 120 bpms without changing how the midi notes sound. I don't want it to sound sped up, being it is exactly double the tempo all you'd have to do is spread out the midi notes to make it sound the same. Is there a way in Reason to do this automatically without having to manually move each individual midi note?
  #2  
Old 2013-01-06, 04:44
Benedict's Avatar
Benedict Benedict is offline
 
Join Date: Jun 2002
Posts: 2,927
It seems to me you simply either want to:

a) Automate the Tempo - Right Click on the Tempo and draw your curve. This will change the tempo of the whole song and if you have Delay lines set to Sync BPM then you can get "spang" sounds if the move is quick.

b) Select the Note Clip and Ctrl Click on the Drag Handles and re-size the clip to half the number of bars (eg. 8 bars to 4 bars). This leaves the song tempo alone but changes only the notes and automation selected.

c) F8 has a tool that lets you do the above but barely useful since you can drag

I think this solves your issue.

__________________
Benedict Roff-Marsh
- - - - - - - - - -
Music: Bandcamp
ReFills: OSC + Filter - Super Mono-Synth
  #3  
Old 2013-01-06, 20:15
Rexius2000 Rexius2000 is offline
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 10
I'll try that Ctrl click and drag deal, thanks!
  #4  
Old 2013-01-06, 22:40
Inthusiast's Avatar
Inthusiast Inthusiast is offline
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 88
You can also open up the Toolbox window Choose the section with the Tools icon. You will see a section called SCALE TEMPO. This will either shorten or lengthen your midi notes automatically. It is great for adding variation to your Midi Data in conjunction with the alter notes function. If you change your tempo double you would scale your tempo by Half and that should fix your problem pretty easily
__________________
Loading SoundCloud…
 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LIVE Routing Question - Two MIDI tracks to one instrument? StormCanada Phead User Forum (read only) 0 2011-08-04 06:04
Tempo change question knariman Phead User Forum (read only) 4 2010-09-14 21:25
Controlling hardware with MIDI output from Record or Reason demo bighorse Phead User Forum (read only) 3 2010-07-02 04:42
Reason 2.5, MIDI, and Tempo Changes billycar Phead User Forum (read only) 2 2004-03-19 05:40


All times are GMT +2. The time now is 10:43.